tiistai 3. heinäkuuta 2012

Organic and non-profit?Amerikkalaisilla ei ehkä ole paras maine ympäristönsuojelijoina ja luomuintoilijoina. Jenkeissä ajetaan isoilla autoilla ja kulutetaan ilman tunnontuskia. Mutta New Yorkissa saa helposti toisen vaikutelman: kaupunki on täynnä luomusmoothies-baareja, ekoruokakauppoja ja kahvilaketjuja, jotka julistavat ympäristötietoisuuttaan. Sohossa törmäämme luomuun erikoistuneen viiniliikkeeseen; jäätelökoju Williamsburgissa myy ainoastaan luomujäätelöä. Ja sitten on tietysti Whole Foods, valtava elintarvikemyymälä, jossa luomua on melkein kaikki. Missään eurooppalaisessa kaupungissa, ehkä Berliiniä lukuun ottamatta, en ole nähnyt vastaavanlaista valikoimaa tuulivoimalla tuotettuja, kierrätysmateriaalista valmistettuja, ’terveellisiä’ ja ’vastuullisia’ tuotteita. Jopa ympäri vuorokauden auki olevat pienet korttelikaupat mainostavat suurin kirjaimin: ”Organic food.” Vaikka villitys on suhteellisen uusi – sanovat newyorkilaiset tuttuni – se on kaikkialla.

Ja kuka väittääkään, että amerikkalaiset ajattelevat vain rahaa? Toki elämä New Yorkissa on kallista ja rankkaa; ihmiset tekevät kohtuuttoman pitkiä työpäiviä, lomalle pääsee tuskin koskaan. Mutta aurinkoinen lauantaiaamu kirpputorilla Brooklynissä saa toisiin aatteisiin.

Olemme jo palaamassa kohti bussipysäkkiä, kun muistamme että meidän oli tarkoitus ostaa lahja Mr S.M.:n ystävälle, jonka syntymäpäiväbileisiin samana iltana meidät oli kutsuttu.
- How about that dancer? Mr S.M. kysyy. Olimme nähneet eräällä myyntipöydistä pienen muovisen nuken, joka tanssi auringon valon voimalla.
- That would be excellent!
Juoksemme takaisin. Mutta kirpputoria suljetaan. Päästessämme sen myyntipöydän luokse, jolla tanssijanukke oli, näemme, että tavarat ovat jo pakattu suuriin pahvilaatikoihin. Kysymme myyjältä tanssijaa.
- You can get it in a 99 cent shop.
Tuijotamme häntä hämillämme.
- Yes, I bought it in a 99 cent shop.
- You still have it?
Vähän vastahakoisesti myyjä ryhtyy penkomaan yhtä laatikoista.
- How much is it?
- 99 cent… No, you can have it.

Syntymäpäiväblileet ovat suuressa vanhassa varastorakennuksessa lähellä Newarkin lentokenttää. Valtavalta kattoterassilta näkyy kaikkiin ilmansuuntiin; raskaat matkustajakoneet laskeutuvat pelottavan lähelle. Syntymäpäiväsankari itse toimii DJ:nä, laskemme tanssijan hänen pöydälleen. Siihen se jää keinumaan, tietokoneruutujen heikkoon valoon, pitkälle kuumaan ja hektiseen yöhön.