lauantai 23. kesäkuuta 2012

Dahlem-Kreuzberg-Brooklyn-East Village


Berliinin visiitti on rauhallinen: ei spontaaneja yöpymisiä vanhoissa liikehuoneistoissa Prenzlauer Bergissä, sattumanvaraisia eksymisiä oudoille klubeille tai tuntemattomien kotibileisiin. Vaan persoonaton hotelli Fehlbelliner Strassen metroaseman liepeillä, korttelissa jossa jopa asiallisen baarin etsiminen käy toivottomaksi. Ja kaksi intensiivistä konferenssipäivää yhdessä yliopiston kauniista villoista, jonka puutarhassa lounastaessa puhutaan vain viisaita ja mutkikkaita. Ei edes Kreuzberg, missä lopulta viivyn muutaman yön ystäväni ja kollegani Frau M.H.:n luona, ravistele entiseen tapaansa: myöhäisten baariaamiaisten sijaan se tarjoaa leikkipuistoja, itse leivottua omenapiirakkaa ja huolellisesti haudutettua yrttiteetä.

Helteiseen Firenzeen palatessani ehdin jo ajatella tulleeni vanhaksi.

Mutta sitten lennän New Yorkiin. Kaupungin rytmi on aivan toinen. Berlin on cool, mutta hitaammalla, alakuloisemmalla, jotenkin paljon nuokahtaneemmalla ja etäisemmällä tavalla. NYC käy heti päälle, joka suunnalta. Ja Mr S.M.:n mukana kulkiessa tuntuu kuin kaupungista avautuisi yhä uusia ja yhä yllättävämpiä ulottuvuuksia.

Kuten: Energisen tanssiryhmän yllätysesitys metrossa; asemalaiturilta iloisesti vilkuttava resuinen rumpali; hyväntuulinen, meidät muka aivan varmasti muistava musta mies mahdottoman sokerisia kakkuja vuorokauden ympäri myyvässä kahvilassa; Bowery-hotellin baarin lämmin takkatuli sateisena iltana; Long Beachin hiekkaranta ja sen diivailevat uimavalvojat; intialainen ravintola, jonka matalasta katosta roikkuvien neonvalojen, joulukuusenkoristeiden, muovikukkien, rantapallojen ja hylättyjen lelujen alla tuskin mahtuu kulkemaan… Ja niin edelleen.

Mrs J.G. on myynyt asunnostaan jo lamput, mutta niin hämärää ei koskaan tule, ettemme siellä näkisi. Asunnossa kaikki on myytävänä: piano, fondue-setti, parittomat astiat ja Bellinistä kertova kirja.