keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Hälinää ja kriisitunnelmia


 
- Jag undrar bara, sanoi ystäväni Herr F.S. syödessämme tänään lounasta St. Ambriogon torin meluisassa hallissa, hur ska Italien vara om tio år?
Hädin tuskin kuulin häntä, sillä vieressämme istui firenzeläinen pariskunta, joka käytännössä karjui pöydän yli. Totta kai, kaikkihan siellä huusivat, mikä tietysti johti siihen että jokainen vain korotti ääntään. Paitsi me; neljän Italian vuotemme jälkeen emme vieläkään ole tottuneet tiettyihin paikallisiin tapoihin.
- Jaa…
- Jag menar det måste vara annars också i Grekland nu…

Firenzessä talouskriisin seuraamuksia oli pitkään vaikea havaita, etenkin jos elämänpiiri rajoittui kaupungin ydinkeskustan ja Fiesolen äveriään villasaariston akselille. Otantani yksipuolisuudesta huolimatta olen ihmetellyt miten firenzeläisillä edelleen on rahaa istua ravintoloissa, ajaa hienoilla autoilla ja pukeutua viimeisen päälle. Lähestulkoon jokaisen naisen hiukset näyttävät siltä kuin ne vain hetki sitten olisivat vapautuneet kampaajan käsittelystä.

Mutta nyt alkavat kurimuksen merkit näkyä näilläkin kulmilla. Kaksi viikkoa sitten sulkeutui yksi suosikkikenkäkaupoistani, noin vain, ihan yllättäen. Sen sijainti Piazza Repubblican kupeessa, aivan Rinacenten tavarataloa vastapäätä oli erinomainen. Oletan että  yrityksen tyyli ei vedonnut turisteihin: paikasta oli vaikea löytää niitä mälsiä perusjalkineita, jollaisissa 99% maailman väestöstä kulkee. Vielä hetki ennen loppuunmyyntiä myymälän näyteikkunassa oli esillä lähinnä kultaisia, keltaisia ja pinkkejä, leopardikuvioisia ja timanttisia, tietysti huiman korkeakorkoisia sandaaleja. Sitä genreä saapasvaltion ulkopuolella harvemmin tapaa.

Tänään havaitsin että yksi keskustan vaatekaupoista ilmoitti pian sulkevansa ovensa. Jälleen myymälä, jossa harvoin olen nähnyt ulkomaalaisia ja josta itsekään en koskaan aikaisemmin ollut ostanut mitään. Etupäässä siellä myytiin italialaisia ja varsin italialaistyylisiä merkkejä, joista väriä, kimallusta ja seksikkyyttä ei puuttunut.

Nyt minulla on sekä uudet helmitimanttisandaalit että uusi vartalonmyötäinen hapsumekko, all very sexy and made in Italy. En kuitenkaan osaa olla niistä ihan yhtä iloinen kuin ehkä voisin…


Myönnän että kirjoitan vähän liikaa ruoasta ja kengistä, mutta suonette vielä lyhyen kulinaristisen maininnan tämänpäiväisestä lounaspaikastamme, jossa niin ikään en havainnut yhtäkään turistia. Siellä italialaisilla lienee varaa syödä jatkossakin: erinomainen spelttisalaattini maksoi neljä euroa, Herr F.S.:n munakoisot parmesaanissa viisi euroa. Viini tuotiin pöytään suuressa karahvissa ja maksettiin kulutuksen mukaan. Joko korvatuplat tai megafoni olisi kuitenkin kannattanut ottaa mukaan.