lauantai 14. heinäkuuta 2012

AmerikkalaisuudestaKirjoitin viimeisimmässä blogipostissaini Yhdysvaltain kansallispäivästä. Samaan aiheeseen on yllättäen tarttunut myös yksi lempikolumnisteistani, Anand Giriharadas tämän viikonlopun International Herald Tribunessa.

Giriharandaksen kokemus kansallispäivästä on tosin hieman toinen kuin minun. Giriharandas, syntyperäinen amerikkalainen, joutui rasistisen hyökkäyksen kohteeksi – ja on siitä avoimesti hämillään. ”To be American in our camp,” hän kirjoittaa kaveriporukastaan, jonka kanssa hän oli saapunut ilotulituksia seuraamaan, ”was to be anything at all”. Sen periaatteen hän oli uskonut koskevan amerikkalaisuutta yleensäkin.

En väitä ettei Yhdysvalloissa ole rasismia, mutta totta on, että amerikkalaisuuteen kuuluu tietty avoimuus ja inklusiivisyys. Myös minä vietin heinäkuun neljättä seurueessa, jota joku olisi voinut luonnehtia monikulttuuriseksi: Mr  S.M.:n ja hänen ystävänsä Mr M.:n sukujuuret ulottuvat Eurooppaan;  Mr M.:n tyttöystävä, tämän sisko sekä siskon mies ovat kiinalaistaustaisia.  Kuitenkin olin ainoa ulkomaalainen: kukaan heistä ei olisi julistautunut eurooppalaiseksi tai kiinalaiseksi. He olivat kaikki Amerikassa syntyneitä – siis amerikkalaisia.

Paljon vaikeampaa on olla eurooppalainen – tai Euroopassa jonkin maalainen (eurooppalaisuus ei näinä päivinä ole kovin muodikasta, mitä monen eurooppalaisen kotimaan kulkenut ulkojäsen luonnollisesti suree). Täällä tarvitaan vuosisatoja pitkä yhteinen historia, täällä ihminen sietää vain (näennäisesti) kaltaistaan. Mutta miksi? Siksikö ettei eurooppalaista unelmaa ole? Siksikö, ettei Eurooppaa ole? Toisin kuin Amerikka, Eurooppa ei ole mahdollisuuksien manner, projekti ja haave, joka potentiaalisesti kuuluu kaikille, vaan loputtomia rajoja, mentaalisia, kulttuurisia, kuvitteellisia ja todellisia, joita yhä vain pidämme yllä ja vain vahvistamme.

On tosin oikein myös olla huolissaan amerikkalaisesta unelmasta. Jokunen viikko sitten Time kirjoitti: ”The widening gap between rich and poor suggests the Dream is becoming more elusive for more people than at any other time in our history.”

Vaikka kuka tahansa voi ehkä vielä olla amerikkalainen, ei Amerikassakaan kuka tahansa voi olla mitä  tahansa. Mahdollisuus on muuttunut illuusioksi myös Vapauden Maassa.