perjantai 6. heinäkuuta 2012

New York momentsHeinäkuun neljäntenä newyorkilaiset kerääntyvät katsomaan valtavia ilotulituksia, jotka alkavat kaupungin länsilaidalla melko täsmälleen kello yhdeksän kaksikymmentä. Tai eivät he vain keräänny, he tungeksivat. Parhaista paikoista käydään todellinen taisto; moni onnistuu näkemään vain ohuen kaistaleen räiskyvää taivasta.

Siksi Mr S.M. on niin innoissaan kun hänen ystävänsä Mr M. kertoo järjestäneensä meille jotakin ’very exclusive’. Ja siltä se näyttääkin. Jo varhain iltapäivällä rantaan saapuessamme meidät noutaa pieni sähköauto, joka lukuisten aitojen ja turvamies- ja poliisirivistöjen lomitse puikkelehtii pitkää ramppia suurelle betonilaiturille. Saamme kaulaamme “VIP”-lipukkeet, joita meidän, niin Mr M. painottaa, ei missään tapauksessa sopisi hävittää. On kuuma, musiikki pauhaa kovalla. Laiturille on rakennettu uima-altaita ja tuotu suuria sohvia. VIP-lapulla kuulemma saisimme liikkua alueella vapaasti ja mennä jopa telttoihin suuren esiintymislavan takana.

Vaan moneen tuntiin ei tapahdu mitään. Kuumuus käy yhä painostavammaksi ja drinkit lämpenevät lasissa. Lopulta palaamme kaupunkiin ja etsiydymme dineriin, jossa on ilmastointi, leveitä amerikkalaisia syömässä rasvaisia annoksia, Obama puhumassa televisiossa ja ihanaa pirtelöä.


Paluumatkalla kohtaamme Jesuksen. Hän istuu portailla eriskummallisen, uskonnollista muovikrääsää (jos haluat muovisen pyhän ehtoollisen, tämä on oikea osoite) kaupan edustalla, haalistunut puuvillapaita auki, hampaaton suu leveässä hymyssä ja alkaa puhua meille. Miehen nimi on totisesti Jesus; todisteeksi hän näyttää taksilupakorttinsa. Jesus, eläkkeellä oleva taksinkuljettaja, joka käy huorissa silloin tällöin. Hän tuntee ohiajavat poliisit, arvioi ohikulkevat naiset (”Too fat!”). Hän ei huoli heinäkuun neljännestä, saati ilotulitteista. Aina sama touhotus, Jesus sanoo, vuodesta toiseen. Parempi on nököttää tutuilla portailla, asfaltinraosta puskevan rönsyisen kasvin varjossa ja tarkkailla ympäristöä.


Jesus ei ehkä tiedä mistä jäi paitsi. Ilotulitus oli uskomaton – ja näköalapaikkamme todellakin poikkeuksellinen. Laiturille saapuessamme alue oli jo täysin suljettu ja ihmisiä jonottamassa kaikkialla. Mutta ”you guys are all right”, meille sanotaan. Pääsemme aivan laiturin päähän, missä vain kourallinen etuoikeutettuja istuu jo rennosti muovituoleissa.

Hetkeä ennen kun ensimmäiset raketit laukaistaan taivaalle kaupunki aivan kuin pysähtyy ja pidättää henkeä.
- This is the best moment, Mr S.M. sanoo.
On ihmeen hiljaista; etäällä jyrisee ukkonen. Puristan hänen kättään