keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

San VincenzoItalialaiset elävät maassa, jossa paistaa aurinko, kypsyvät viikunat ja käyvät mitä erinomaisimmat viinit. Ja kuitenkin he ovat valittamisen mestareita. Italialainen valitus on teatraalista, suurieleistä, kovaäänistä ja jatkuvaa. Nyt sen aiheena on kuumuus.

Hyvä on, täällä on vähän turhan kuuma. Mutta miksi moinen itkuvirsi jos hellettä voi paeta meren äärelle? Niin tekevät nyt käytännössä kaikki; viikonloppuiltoina paikallisten suosimat Firenzen keskustan baarit ja ravintolat ovat melkein tyhjillään.

Rannalle menemme lopulta myös ystäväni Herr F.S. ja minä: pakkaamme uimakamppeet matkaan ja ajamme junalla San Vincenzoon.

San Vincenzo sijaitsee Livoron eteläpuolella lähellä Elban saarta. Sinne puolen päivän maissa saapuessamme paikka on unelias: kaduilla näkyy tuskin kulkijoita, gelaterian myyjällä on aikaa puhua meille ummet ja lammet alueen kesätapahtumista. Siellä täällä, varjiossa talojen pihamailla ja rantabulevardin penkeillä näkyy kiireettömiä istuskelijoita.
- Italien är verkligen ett land där ingenting händer, Herr F.S. sanoo.
Todella, mitään ei tapahdu.

Ja missä ovat turistit? Puhutaan että vaikka eurooppalaisten matkailijoiden kiinnostus Italiaan on talouskriisin myötä vähentynyt, venäläisten ja aasialaisten kävijöiden määrä sitä vastoin on noussut. San Vincenzoon uudet matkaajat eivät nähtävästi kuitenkaan  ole vielä löytäneet: uudenoloisessa tyylikkäässä rantabaarissa olemme ainoat asiakkaat, vedentuntumassa kuulee enimmäkseen italiaa.

Vaan meille San Vinsenzon leppoisuus sopii – etenkin kun Vermentino tarjoillaan täsmälleen niin huurteisena kuin pitääkin, ja mereltä käy pehmeä tuuli. Aihetta närkästykseen syntyy vasta paluumatkalla kun juna seisoo Pisan ja Empolin välillä määräämättömän ajan.