maanantai 22. lokakuuta 2012

Woodstock- Everybody is going to Woodstock today!
Huudahtaa lipunmyyjä Port Arthurin bussiterminaalissa. On aurinkoinen lauantai New Yorkissa. Olemme lähdössä viikonloppuretkelle rauhan, rakkauden ja rock’n rollin legendaariseen kaupunkiin.

Bussi on täynnä, mutta suureksi yllätyksekseni hipeimmät matkustajat olemme ehdottomasti me: minä kirjavassa 1970-luvun vintage-hameessani ja mokkanahkasaappaissani, ja Mr. S.M. omana itsenään: ihan aitona rokkarina. Muu väki näyttää normaalimmalta.

Perillä hippejä ja hippeyttä kuitenkin riittää: Ensinnäkin jo ystävämme, tai oikeastaan Mr S.M.:n ystävät, Ms. L. ja Mr. B., autenttinen hippipariskunta. Molemmat taiteilijoita, jotka asuvat pienessä sinisessä puutalossa kohisevan virran varrella. Siinä paikassa on ajopuista itse rakennettu vino kuisti, mystisiä kiviä ja puista riippuvia kristalleja, psykedeelisiä maalauksia, villi puutarha, valtava teevalikoima ja vanha, salaperäinen kissa. Mr. B.:n tavoitamme kadulta myymässä vegaanipizzaa, huivipäisenä, parrakkaana, energisenä. Myöhemmin naapurikaupunkiin Ms. L.:n ystävän taidenäyttelyn avajaisiin ajaessamme hän, muutaman jointin jälkeen iloisesti ilmoittaa:
- I’ve seen 30 ufos in my lifetime.
Niin ikään hän kertoo, ettei Obama ei ole käynyt vain hänen unissaan vaan myös Marsissa.

Woodstock on kuin piirroselokuvan epätodellinen kulissi, smurffimaailma, jossa kaikki on värikästä, hyväntuulista, vähän kieroon vääntynyttä, feikkiä ja outoa. Pääkatua reunustavat vanhat, sympaattisesti rapistuneet puutalot, nyt mitä kekseliäin Halloween-somistein. Monissa niistä on gallerioita tai käsitöitä myyviä putiikkeja. Melkein jokainen vastaantulija on ”a character” ja vaikuttaa olevan loistavalla tuulella – tai sitten vain toisessa sfäärissä.

Syömme vegaaniruokaa. Kävelemme lumotussa metsässä. Tapaamme lisää taiteilijoita, näemme lisää psydedeliaa. Ja myönnän: energia on erilaista, luovaa, stimuloivaa. Ei kai ihme, että Woodstock houkutti taiteilijoita jo ennen vuoden 1969 kuuluisaa festivaalia.

- There’s no other place like Woodstock, vakuuttaa Ms. L. meille. Hän on saapunut Mr. B.:n pizzakojulle tekokukin koristellulla polkupyörällään, mukanaan oma posliininen teekuppi ja termarillinen ”teekahvia”. I am just so happy here.