tiistai 30. lokakuuta 2012

SandySandy oli itse asiassa ponin nimi. Hiekanruskean Sandy-ponin muistan tallilta, jossa pikkutyttönä kävin kesäisin ratsastamassa. Laukkamäelle mentäessä kaikki halusivat aina Sandyn, sillä Sandy oli kaikista hevosista nopein: joka ikinen kerta Sandy ehti mäen laelle ensimmäisenä.

Maanantai-iltana Sandy-hurrigaani tekee tuloaan New Yorkiin. Mr S.M.:lle Suomesta soittaessani hän on East Broadwayllä teippaamassa ikkunoita. Kuten muutkin newyorkilaiset, hän on hamstrannut ruokaa, ostanut pattereita, taskulampun, vettä, pienen kannettavan radion… “People are preparing for the apocalypse here!”
Pidämme pitkään Skypeä auki; odotamme myrskyä yhdessä. Näen miten ryöppyävä sade huuhtoo tyhjiä katuja, joilla kulkevat vain satunnaiset poliisiautot. Tuuli ulvoo, mustat pilvet kiitävät.

Minua pelottaa, hänen puolestaan, jokaisen newyorkilaisen puolesta. Melkein olisin mieluummin myös itse siellä, siinä odotuksessa mukana, ei tarvitsisi kantaa huolta, valvoa pitkää yötä.


Tänään tiedämme mitä tapahtui: sähköt ja vesi katkesivat, puita kaatui, kaduilla ja tunneleissa tulvi. Mutta ehkä siinä kaikessa oli kuitenkin myös jotakin hyvää: kerrankin, nimittäin kerrankin ihmisillä oli vapaapäivä ja aikaa itselleen ja toisilleen.
Niin, mitä tekivätkään miljoonat, aina niin kiireiset newyorkilaiset, nyt yhtäkkiä suljettuina koteihinsa ilman televisiota, tietokonetta ja sähkövaloja?

Ainakaan Mr S.M.:llä ei ollut hätää. Jo maanantaina hänellä oli suunnitelma valmiina:
- Watching the storm and playing guitar. I like global warming.