torstai 20. syyskuuta 2012

TosikotHerra J.v.B. vaikuttaa aidosti huolestuneelta Suomen tilasta. Sateisena keskiviikko-iltana juomme gin and toniceja hänen töölöläisyksiössään ja keskustelemme suomalaisesta tosikkomaisuudesta. Huumorin, ennen kaikkea poliittisen, tuomitseminen johtaa totalitääriseen yhteiskuntaan, ystäväni uskoo. Suomessa sillä tiellä jo ollaan.

En ehkä ihan yhdy Herra J.v.B.:n näkemykseen, mutta ylenpalttinen totisuus minua Suomessa kyllä hämmentää ja vaivaa. Miten täällä ollaankaan vakavia! Aivan kuin mitättömimmätkin asiat, sanotaan vaikka suklaapatukan ostaminen kioskilta tai bussilipun leimaaminen, olisivat valtavan tärkeitä, milteipä juhlallisia tapahtumia. Virnuilijoille (olen kokeillut) ei riitä ymmärrystä; hymyily ja avoin hyväntuulisuus katsotaan syvästi epäilyttäväksi. Niinpä jo Rautatientorilta Arkadiankadulle kävellessä ehtii oivasti pääsemään hautajaissaattueen hartaaseen tunnelmaan.

Okei, ei ehkä ole reilua tulla Italian auringosta arvostelemaan suomalaista alakuloa. Mutta jos unohdamme pohjoisen sijaintimme meteorologiset seuraamukset ja tietysti sen talouskriisin, myrtsinaamalle on aika vähän perusteita. Yhä edelleen Suomen talous on Euroopan vahvimpia ja yhteiskuntamme toimivimpia. Täällä on siistiä, iltaruuhka jo neljältä, puhdas luonto ja jumppatunteja jokaiselle. Ja itsehän me niin haluamme osoittaa kansallista erinomaisuuttamme asiassa jos toisessa. Intensiivinen omaan napaan tuijotus on viimeinkin johtanut siihen, että kansallinen huono itsetunto on vaihtunut aitoon uskoon Suomesta maailman parhaimpana maana. Harmillista vain ettei iloa osata ottaa irti edes siitä onnellisesta harhasta.

Ei tässä muuta kuin että elämä on ihan oikeasti paljon kivempaa. Smile!