tiistai 14. elokuuta 2012

You just have to figure out whyMme A.K. palasi Pariisiin viime keskiviikkona. Hänet nouti valkoinen taksi kuumalta kotikadultani, jossa harvat ohikulkijat pitäytyivät visusti hiljaisten kivitalojen varjoissa. Ystäväni vierailu ei tapahtunut helpoissa olosuhteissa: Lämpöä Firenzessä oli päivittäin liki neljäkymmentä astetta, eikä kattohuoneistossani, jonne auringonpaahde ikkunaluukkujen raoistakin röyhkeänä tunkeutui, ole ilmastointia. Kaiken lisäksi aamupäivisin, kun helle ei vielä käynyt sietämättömäksi, minä valtasin huoneet suurilla pahvilaatikoillani. Mme A.K.:n ei auttanut muu kuin paeta muuttopuuhiani turistien täyttämälle kaupungille.

En kuitenkaan usko että ystäväni suunnattomasti kärsi viiden Firenzen päivänsä aikana. Hän kävi museot, löysi parhaat gelateriat, osti itselleen hellehatun ja iltaisin siirsi tuulettimen aivan sänkynsä viereen. Hän myös piti sunnuntairetkestämme Luccaan ja sanoi että tomaatit Italiassa olivat paljon parempia kuin hänen pariisilaisellaan luomutorillaan.


Mme A.K.:n oleskelu täällä esti minua murehtimasta omaa lähtöäni, tai edes varsinaisesti tajuamasta sitä. Että tärkein omaisuuteni pian olisi noissa kuudessa Ikean muuttolaatikossa, jotka nyt jo ovat pitkällä matkallaan kohti pohjoista pääkaupunkia. Että poikkeaisin alakerran pastakauppiaan luona viimeisen kerran. Etten enää tulisi tilaamaan spriz aperolia hiljaisella piazzalla lämpimänä kesäiltana. Etten näkisi ukkosmyrskyä kaupungin yllä. Etten ostaisi sanomalehtikojustani International Herald Tribunen viikonloppunumeroa (ajattelisikohan edes sanomalehtikauppias että minne on kadonnut se pitkähiuksinen nainen, jolla oli suuret silmälasit ja aina painava laukku?). En näkisi Instituuttimme puutarhan magnoliapuita kukassa, pääsisi maistamaan uutta, juuri puristettua oliiviöljyä. En valmistaisi risottoa ahtaassa keittiössäni, menisi kukkuloille juoksemaan tai Signor A.:n pitämälle joogatunnille...

Yhtäkkiä olin taas ihan irrallaan.

- Change is good, lohdutti Mr S.M., you just have to figure out why.
Hän on viisas. Yritän nähdä eteenpäin, kauemmaksi, hänet ja kaikki ne uudet maailmat, jotka minua odottavat.

P.s.
Kolme neuvoani Italiaan muuttajalle:
 - Älä oleta Italian olevan mitään muuta kuin miltä se näyttää; se ei ole mitään muuta.
 - Italiassa kestää vain jos sitä ei ota liian vakavasti. Ei kannata unohtaa että tämä on se maa jossa keksittiin ooppera.
- Italialaisilla on täysin toisenlainen aikakäsitys kuin muilla eurooppalaisilla. Ole siis kärsivällinen ja muista, että kärsivällisyys myös palkitaan: hyväntuulisella vitsillä (scherzo), uskomattomalla pasta-annoksella, tai sitten sen vain korvaa aurinko ja kokonaisvaltaisen leppoinen meininki. Lopulta tilit ovat useimmiten tasan.