tiistai 28. joulukuuta 2010

Havaintoja Suomesta - I Asianmukaiset varusteet


”[K]un säädyllinen arkuus ja sovelias omaperäisyyden puute ovat meillä tähän saakka yleisesti hyväksytyn mielipiteen mukaan olleet toimeliaan kunnon ihmisen kiistattomia ominaisuuksia, olisi aivan sopimatonta ja säädytöntäkin muuttua äkkiarvaamatta ylettömäksi.”

Fjodor Dostojevski: Idiootti (1868)


Monestakin olisi voinut kirjoittaa: Giacomettin patsaista Zürichin Kunsthausissa, polveilevista keskusteluista fonduepöydässä, hämmästyksestä lumen valtaamassa Helsingissä. Pikkujouluista. Suodatinkahvista ja sähkösaunoista. Siitä kun näkee Kallion kadulla toppapukuisen miehen, joka kantaa olallaan sitä sellaista vehjettä, mikä ihme se nyt onkaan, se semmoinen jolla porataan reikä jäähän… Minne ovatkaan minulta hävinneet suomalaiset sanat ja ilmiöt?


Kaira. Pilkkimies ja kaira.


Mutta enpä minä niistä kirjoita vaan annan vain ajan mennä. Joulu tulee. Ja siihen jouluun liittyy paljon sellaista, minkä toimittaminen ehdottomasti kuuluu asiaan.

Se on tiedättekö hyvin suomalaista, ne asiaan kuuluvat asiat ja muutenkin kaikenlainen asianmukaisuus. Joskaan ei minulta se yhtenäiskulttuurimme pienessä piirissä pyöriminen ja hyöriminen enää noin vain luonnistu; tänä vuonna jäivät joulukortitkin tädille ja sedille lähettämättä.


Ei sellaista ymmärretä.

Vaikka muuten on kotikulmilla kivaa taas. Olen jo palannut sille tutulle vantaalaiselle hiihtoladullekin, ihan vain todetakseni että aivan entiseen tapaan saan osakseni paheksuvia katseita. Minullahan ei edelleenkään ole suksia, sauvoja tai edes koiraa talutushihnan päässä rimpuilemassa. Ja kun vielä olen asiattomasti pukeutunut.

Ne ovat siellä viimeisen päälle, kaikki. Sillä niin huonosti kuin me suomalaiset itsemme ikinä vaatettaisimmekaan, yhdellä erityisellä saralla totisesti kunnostaudumme: kun lenkille mennään ei puutu keneltäkään väriä, raitaa, kiiltoa, kahinaa ja suhinaa, pölyesteriä, elastaania, Gore-Texia. Jokaisella upouudet, veden, tuulen, tuiskun, vilun ja viiman varmasti pitävät, kiistattomasti asianmukaiset varusteet.

lauantai 11. joulukuuta 2010

Sveitsi

Aamuyöstä en saa enää unta. On oudon hiljaista, ei meteliä kadulla, ei edes sateen ääntä; olen siihen jo niin tottunut. Nousen ja kävelen olohuoneeseen. Ikkunasta näkyy lumen peittämä puisto, sen toisella laidalla ravintola on jo autio. Ei ketään missään. Tiedän pakkasen kiristyvän.

Tavaroiden pakkaamiseen meni kolme kokonaista päivää; tuntui kuin jokainen esine olisi liikaa. Lopulta Singnor C.C. kantoi pahvilaatikot Fiatiinsa ja ajoi ne isoisänsä varastoon joen toiselle puolen. Satoi rankasti; auto piti parkkeerata aivan oven eteen, ettei kaikki kastuisi.

Lähdin Firenzestä vain yksi matkalaukku mukanani. Sen Herr Dr D.M. veti Zürichin lentokentältä halki jäisen kaupungin tähän taloon tämän puiston kupeessa. Ja minulla kilisi taskussa pieni lehmänkello.

Sen olisin lähtiessäni pudottanut, enempiä ajattelematta, avainnippuni mukana postiluukusta seuraavalle vuokralaiselle. Mutta kellopa ei luukusta mahtunut. Viime hetkellä se piti irrottaa nipusta ja ottaa mukaan.

Ja niin kelloni palasi Sveitsiin, missä vanhempani sen minulle yli kaksikymmentä vuotta sitten olivat ostaneet. Vuorelta, jonka vuosia myöhemmin näin ikkunastani jokainen päivä. Ajan mittaan siitä kului maali, katosivat siniset entsianit. Mutta yhä se kilisi mukanani, Helsingissä, Pariisissa, Firenzessä, siellä missä ikinä kuljinkin.

Sunnuntaina ajan junalla Zürichistä etelään. Ja niin kuin Herr Dr D.M.:n pimeässä ikkunassa, seison pitkään kylmän järven rannassa vuoreni tuttua kurttuista huippua katsellen. Valkoiset laivat lähtevät ja saapuvat hiljaa kuin joutsenet, jouluvalot syttyvät. Puristan kelloani lapasessa ja ajattelen, miten hyvää ihmiselle tekeekään palata.